Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007

The Surprise from Iceland

Χωρίς αμφιβολία, ένα ταξίδι στην εξωτική Ισλανδία ανήκει σε εκείνη την κατηγορία ταξιδιών που σου μένουν αξέχαστα. Η Ισλανδία αποτελεί ένα από τα νεότερα εδάφη του πλανήτη μας, και αναδύθηκε στο σημείο που αποκλίνουν η Ευρασιατική από τη Βορειοαμερικανική λιθοσφαιρική πλάκα. Αυτή η απόκλιση είναι περισσότερο εμφανής στην περιοχή του Þingvellir (Θίνγκβετλιρ) όπου εκατοντάδες ρωγμές στο έδαφος έχουν μετατραπεί σε μικρές λίμνες.

Ταυτόχρονα, το Þingvellir ανήκει στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, αφού εδώ ήταν που το 930 μ.Χ. ιδρύθηκε ένα από τα πρώτα θεσμοθετημένα κοινοβουλευτικά όργανα της Ευρώπης.




Το Reykjavík μπορεί να θεωρείται πρωτεύουσα αλλά δεν παύει να είναι μία όμορφη μικρή παραθαλάσσια πόλη. Αυτό που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η έλλειψη πολυόροφων πολυκατοικιών, η καθαριότητα και η τάξη.



Το ψηλότερο κτίριο της πόλης αλλά κι ολόκληρης της χώρας, είναι η επιβλητική εκκλησία Halgrimmskirkja, μπροστά από την οποία βρίσκεται το άγαλμα του Leifur Eriksson (Λέιβυρ Έρικσον), που η παράδοση τον θέλει να είναι ο πρώτος ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στην Βόρειο Αμερική. Μήπως να αναθεωρήσουμε αυτά που λέγαμε για τον Κολόμβο και την περιέργειά του;



Η φύση της Ισλανδίας είναι μοναδική. Απέραντες εκτάσεις λάβας εναλλάσσονται με ορμητικούς χειμάρρους, ηφαίστεια, θερμοπηγές, εντυπωσιακούς καταρράκτες, όπως ο Gullfoss (Γκούτλφος), ο Χρυσός Καταρράκτης.






Στην "ανήσυχη" ισλανδική φύση οφείλεται και η έντονη γεωθερμία σε ολόκληρο το νησί. Στην κοιλαδα με τα Geysir δεσπόζει το εντυπωσιακό Strokkur (Στρόχκουρ), γνωστό και σαν το Μεγάλο Γκέιζερ.





Αλλά και το Litli Geysir (Λίχτλι Γέισιρ) δεν πάει πίσω, αφού από το άνοιγμά του μπορεί κανείς να διακρίνει το νερό που κοχλάζει.






Κάπου εκεί κοντά δεσπόζει και το εντυπωσιακό ηφαίστειο Hekla (Χέχκλα), το πλέον δραστήριο ηφαίστειο της νήσου. Δεν είναι τυχαίο γιατί κατά το μεσαίωνα, οι ντόπιοι το αποκαλούσαν Πύλη της Κολάσεως.




Η γεωθερμική ενέργεια έχει σαν αποτέλεσμα την παροχή ζεστού νερού για χρήση και θέρμανση χωρίς να είναι απαραίτητη η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή ορυκτών καυσίμων. Το Perlan είναι ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα δεξαμενών, πάνω στο λόγο Öskjuhlíð, στις οποίες αποθηκεύεται το ζεστό νερό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Reykjavík. Στην κορυφή λειτουργεί ένα πανάκριβο εστιατόριο.

Και βέβαια, μία επίσκεψη στη Χώρα της Φωτιάς και των Πάγων, δεν είναι πλήρης χωρίς μία επίσκεψη στην υπ' αριθμόν ένα τουριστική ατραξιόν: τη Γαλάζια Λίμνη, επί το ισλανδικότερον: Bláa Lónið (Μπλάουα Λόουνιθ). Πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη, στην οποία καταλήγει το ζεστό θαλασσινό νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από παρακείμενο γεωθερμικό εργοστάσιο. Είναι μία αξέχαστη εμπειρία αλλά μην ψάξετε να βρείτε ντόπιους εκεί...


Οι ισλανδοί είναι ευγενικοί και φιλικοί, αν και λίγο συνεσταλμένοι (σουρρεαλιστικά παραδείγματα του τύπου Björk και Silvia Night, μάλλον αποτελούν έξαίρεση στον κανόνα). Κάποιοι ίσως βιαστούν και αποκαλέσουν την Ισλανδία "οικολογικό παράδεισο". Δύσκολα όμως μπορείς να πεις κάτι τέτοιο για μία χώρα που αρνείται να υπογράψει διεθνείς συνθήκες για τον περιορισμό της φαλαινοθηρίας... Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ένας πανάκριβος προορισμός.

1 σχόλιο:

YO!Reeka's είπε...

τι σκατά κάνω και διαβάζω το βλογ σου, για να τσαντιστώ μεσημεριάτικα;
θέλω να πάω ισλανδίαααααααα
αααααα
αααα
τέλειο ταξίδι