Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

GIBRALTAR North Front (GIB)


This video belongs to another YouTube.com user

Ένας από τους λόγους για τους οποίους πέταξα μέχρι το Γιβραλτάρ, ήταν και η εμπειρία που σου χαρίζει η επαφή με ένα από τα πιο παράξενα αεροδρόμια του κόσμου, το Gibraltar North Front. Οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου βρίσκονται μόλις 50 μέτρα από τα χερσαία σύνορα με την Ισπανία και κάτι παραπάνω από 300 μέτρα από την Πλατεία των Πυριτιδαποθηκών (Casemates Square).

Ο διάδρομος έχει προσανατολισμό 09/27 και συνολικό μήκος 1830 μέτρα. Έχει κατασκευαστεί πάνω σε επιχωματώσεις που έκαναν οι Βρετανοί και αυτό αποτέλεσε το σημαντικότερο λόγο για τον οποίο η Ισπανία δεν αναγνώριζε (μέχρι το 1987) το αεροδρόμιο, επειδή θεώρησε ότι οι επιχωματώσεις έγιναν εντός των δικών της χωρικών υδάτων και έθεσε θέμα
κυριαρχίας του ισθμού, αφού τα νέα εδάφη δεν περιλαμβάνονταν στη Συνθήκη της Ουτρέχτης. Πέραν τούτου, το Γιβραλτάρ έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να έχει ένα διάδρομο, ο οποίος να αρχίζει και να τελειώνει σε θάλασσα, να μην έχει taxiway και να είναι κατασκευασμένος με υλικά που προέκυψαν από τις ανατινάξεις που έκαναν οι Βρετανοί, προκειμένου να ανοίξουν τα δεκάδες χιλιόμετρα τούνελ μέσα σε αυτόν.

Άλλη μία πρωτοτυπία του North Front είναι το απίστευτο χαρακτηριστικό που έχει να "διασταυρώνεται" από δρόμο. Πρόκειται για τη λεωφόρο Winston Churchill που ξεκινάει από τα τείχη της πόλης και καταλήγει στα σύνορα με την Ισπανία. Πρό
κειται για κανονικότατη λεωφόρο, με δύο λωρίδες και ξεχωριστές ζώνες για ποδηλάτες και πεζούς ανά κατεύθυνση!


Όταν αναμένεται κάποια κίνηση στο αεροδρόμιο, η κυκλοφορία διακόπτεται από την αστυνομία. Για να γίνει αυτό, επιστρατεύονται φανάρια, αλυσίδες με καρφιά, μερικοί αστυνομικοί-τροχονόμοι και μπάρες όπως αυτές που βλέπουμε στις σιδηροδρομικές διαβάσεις. Το σουρρεαλιστικό αποτέλεσμα επιστεγάζει η φοβερή αίσθηση του να βλέπεις τα αεροπλάνα να προσγειώνονται και να απογειώνονται μπροστά σου.



Όταν οι μπάρες σηκώνονται, μπορείς πολύ απλά να διασχίσεις κάθετα το διάδρομο για να πας μία βόλτα μέχρι τη La Linea de la Concepcion (η οποία δε λέει απολύτως τίποτα) και να επιστρέψεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.






2 σχόλια:

YO!Reeka's είπε...

απίστευτο! ο δρόμος περνά μέσα από το διάδρομο!

Phivos Nicolaides είπε...

Τόσο όμορφο και εντυπωσιακό μέρος!