Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Αίγια Fuxia










Η Αίγια Fuxia είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στην κυπριακή τηλέοραση τα τελευταία πενήντα χρόνια. Μία απίστευτα καλογραμμένη κωμική σειρά με ανατρεπτικό χιούμορ, φτιαγμένη από νέους ανθρώπους, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις εν Ελλάδι τηλεοπτικές υπερπαραγωγές. Ίσως να είναι και πολύ καλύτερη.










Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα μικρό ορεινό χωριό του Τροόδους, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα: η καθημερινότητα των κατοίκων του συγκλονίζεται από μυστηριώδεις θανάτους και ανεξήγητα φαινόμενα, με αποτέλεσμα διάφορες τραγελαφικές καταστάσεις. Αναπόδραστες οι προεκτάσεις και στη δική μας "πολιτισμένη" εποχή: μία διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια, την απληστία και την αξιοπρέπεια, την ηθικολογία και τα ηθική, την εντιμότητα και την ατιμία, τις αξίες και τα ταπεινά ένστικτα, την τρέλλα και τη λογική, τον έρωτα και το συμφέρον, την ανέχεια και την πλεονεξία.










Το -ομολογουμένως- ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα οφείλεται φυσικά και στις φοβερές ερμηνείες μίας πλειάδας παλαιών και νέων ηθοποιών από την Κύπρο, με τους πρώτους να ξεφεύγουν από τα στεγανά του παρελθόντος τους και τους δεύτερους, να αποδεικνύουν ότι ακόμα και σε μία τόσο μικρή χώρα, μπορείς να μεγαλουργήσεις και να διακριθείς χωρίς να αντιγράψεις τους εν Αθήναις συμπατριώτες σου και -κυρίως- χωρίς να μπεις σε "ξενόφερτες" φόρμες και να υπακούσεις σε ξένες προς την κουλτούρα σου νόρμες. Ξεχωριστές ερμηνείες εκείνες του Χρήστου Γρηγοριάδη, στο ρόλο του Βαντζιελή και της Δώρας Κακουράτου στο ρόλο της Πελλομαλλούς, η οποία και φαίνεται να κρατά το κλειδί στην εξιχνίαση των μυστηρίων.










Ένα καλοφτιαγμένο σενάριο με τολμηρούς και προβοκατόρικους διαλόγους που καυτηριάζουν τον πουριτανισμό, την ιδιοτέλεια, την ανηθικότητα και την πλεονεξία, που προκαλούν αβίαστο γέλιο αλλά και προβληματισμό, που θίγουν πρόσωπα, καταστάσεις και κατεστημένα. Απόδειξη ότι η σειρά "πονάει" κάποιους: ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής, απαγόρεψε τα γυρίσματα στο εσωτερικό της εκκλησίας του χωριού, επειδή τα θεώρησε προσβλητικά για την Εκκλησία της Κύπρου.










Προσωπικά, η σειρά με κέρδισε από την επτάλεπτη εισαγωγή του πρώτου επεισοδίου, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω. Ελπίζω να σας αρέσει και σε σας...



http://www.antennatv.com.cy/cgibin/hweb?-A=3972&-V=videos




3 σχόλια:

k2 είπε...

χμμ... ενδιαφέρον!
μήπως να έγραφες κι εσύ ένα σενάριο; νομίζω ότι θα έβγαινε πολύ καλό (βλ. αναρτήσεις σου για τους πελάτες σου και τα ευτράπελα του γραφείου)!

Ανώνυμος είπε...

Απλά ο Λώρης τζαι η Χριστιάνα(που εγράψαν το Τη Πάτησα τζαι την Αίγια Φούξια) ετολμήσαν να γράψουν μια κυπριακή σειρά για τους Κυπραίους που υπάρχουν τζαι όι τους Κυπραίους όπως τους θωρεί η δεξιά τζαι οι μικρόαστοι που αντρέπουνται να πούσιν ''τζαι'' τζαι φκάλλουν την 5 φορές την εφτομάδα σε ότι ππουσhτο franchise τους σερβίρει ο Σιακόλας αλλά άμαν παν έσσο έχουν χωσμένο σιουσιούκκο τζαι λοκμάδες.

Στο ''Τη Πάτησα'' είχαμεν Κυπραίους που μιλούν όπως μιλούν τζαι δρουν οι νόρμαλ Κυπραίοι. μιλούν κυπριακά με λλία εγγλέζικα τζαι λλία καλαμαρίστικα(τζαι λαλούν λέξεις όπως ζαττί τζαι ακιπέττι, που εν θα ακούσεις ποττέ σε σειρές του Σίγμα ασπούμε),ξιτιμάζουν(πρώτη φορά ακούστηκεν σωστή ξιτιμασιά σε Κυπριακή τηλεόραση τζαι όι βρισιές τύπου ''ε ππούλι/ε σβουμ/ρα αχάπαρη''),εν παουρίζουν(όπως σε ούλλες τες κυπριακές σειρές). Οι χαρακτήρες εν νόρμαλ πλάσματα που θωρείς μεστο δρόμο, όπως ο μιτσής που αντρέπεται τζαι μεινίσκει με τη μάνα του, η καλαμαροκυπραία, η χωρκατού καθαρίστρια, η καρτάνα πεθθερά τζαι ο αππομένος 30χρονος chartered accountant με το bmw του. Ο Ρίκκος ο Μάππουρος, ο Σαβής ο Πατταλόσαβας, η Ναστάζια τζαι ο Σοφοκλής ο Κασκαούννιας εν υπάρχουν τζαι όπως εδείξαν τζαι τα ratings των σειρών τους φέτος, μετά το ''Τη Πάτησα'' τζαι την ''Αίγια Φούξια'' εν θέλουμε να πάμε πίσω στες κονσέρβες του Σίγμα. Οι παροδίες τζαι τα dream sequences εν απίστευτα καλά(ειδικά άμα σκεφτείς ότι έσιει τουλάχιστο τέσσερις σειρές με πιο μεγάλο μπάτζιετ τζαι εν έχουν έτσι παραγωγή), οι χαραχτήρες εν προσεγμένοι(πχ ο Λώρης πάντα λαλεί ''άμμα'' αντί ''μάμμά''), ο Γώρος έννεν τζιαμέ για να εξευτελίσει ότιδηποτε ''κυπριακό'' έμεινε στη κύπρο όπως στες μαλακίες του Σίγμα αλλά εν ο πιο αγαπητός χαρακτήρας. Οι χαρακτήρες εν ζιουν πίσω που το κόσμο, ξέρουν ίντα μπου το facebook τζαι συναφέρνουν το, περιπαίζουν άλλες σειρές τζαι πράματα που γίνουνται στη Κύπρο τζιύντο τζαιρό. + Είσιεν τζαι τιτσίρικη σκηνή Κυπριακή σειρά για πρώτη φορά έτσι ο Λώρης με τη πρώτη του σειρά εκατέρριψεν τα ούλλα τα ταμπού της Κυπριακής τηλεόρασης(τζαι στο Αίγια Φούξια έβαλε τζαι γκέι μέσα), τζαι έκαμεν μια Κυπριακή σειρά που φακκά χαμέ τες εισαγώμενες.

Έχουσιν αρτσιύθκια το δίδυμο Αρτεμίου-Λώρης, αν δεν είχασιν εν θα κάμνασιν σειρά set στη Κύπρο του τζαιρού του Πόλιπιφ. Εκάμαν την τζαι εν φυρμός, έννεν Οι Ιστορίες Του Χωρκού,πολλές μπηχτές,τα παιθκιά εδείξαν τζαι στη προηγούμενη τους σειρά πως εν θα αππηήσουν πάστο ''να ρεζιλέψω τη κυπριακή''- μπράβο τους που γράφουν σενάριο στα ορίτζιυναλ κυπριακά ενώ πάστο ράδιο εν έμεινε παρουσιαστής που να με το παίζει Αθηναίος, τζαι τολμούν να βάλουν πολλά αστεία που μπορεί να με τα πκιάσουν ούτε οι μιτσιοί(επιτέλους μια σειρά που το 90% των ''αστείων'' δεν ένι slapstick), ούτε ο τζιύρης μου αλλά για τους Κυπραίους που ηλικία 15 ως 35, που ως τωρά εφκάλλαν την με τα dvd τζαι τα torrents των αμερικάνικων σειρών, αναγκάζουν σε να ασχοληθείς ξανά με τη κυπριακή τηλεόραση(τζαι να καταλάβεις πως τρεία πράματα αξίζει να δεις που εν τοπικές παραγωγές :P )

Χρίστινα τζαι Λώρη θέκκιου τζαι μπράβο σας, να κάμετε τζαι κυπριακό δράμα του χρόνου γιατί εν αντέχω άλλο Τσιάκκα.
Viva Kakouratou(για να βρίξουν οι πίκριες/παρθένες που το κόλο που εν την εθέλαν πάστη τηλεόραση, έβρετε μου καλλύττερη μέστη Κύπρο οξά εννά πκιερώσετε το ένα αλλό να για να φέρετε τα αζήτητα της Ελλάδας όπως κάμνει το Σίγμα)

kangerlussuaq είπε...

Να σου πω την αλήθεια, είναι πολλά τα χρόνια που έχω φύγει από το νησί και ομολογώ ότι με εξέπληξε ευχάριστα το συγκεκριμένο σήριαλ. Αν μάλιστα λάβεις υπ' όψιν ότι οι μνήμες μου από την κυπριακή τηλεόραση ήταν σειρές όπως: "Μανώλης και Κατίνα", "Το Παραπέντε" (το κυπριακό), "Το Πάτωμα", "Οι Ιστορίες του Χωρκού" και το "της Πόπης και της Άντζελας" με τις Κοτζιακαρούες του Ευχάριστου Σαββατόβραδου, τότε, ναί η εν λόγω σειρά είναι έτη φωτός μπροστά... Χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, ωστόσο βλέπεται ευχάριστα, έχει πρωτότυπο σενάριο, και πολλά νέα πρόσωπα. Απλά μ' αρέσει...