Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Περί Εκλογών ο Λόγος

Το ξέρω ότι έχω χαθεί από το μπλογκ. Δυστυχώς, οι αυξημένες υποχρεώσεις μου στην Εταιρεία και ένα μικρό πρόβλημα υγείας, μου στερούν περισσότερο πολύτιμο ελεύθερο χρόνο απ' ό,τι είχα υπολογίσει. Δε θα σταθώ στην ευρω-παρωδία των τελευταίων ημερών. Θα σταθώ απλά και μόνο στο ήθος και το επίπεδο των πολιτικών "διαφημήσεων" αντιπαραβάλλοντας ένα παράδειγμα από μία μακρυνή χώρα.

Στην μακρινή Μογγολία, το "Λαϊκό Επανασταστικό Κόμμα της Μογγολίας" σημάδεψε με την πορεία του, τη μοίρα ενός ολόκληρου λαού, του οποίου οι πρόγονοι είχαν δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες. Η ήττα του κομμουνισμού στην Ευρασία στη δεκαετία του 1991, είχε ως αποτέλεσμα το πέρασμα στον πολυκομματισμό μέσα από τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού βίου. Παρ' όλα αυτά, το Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα της Μογγολίας επανήλθε σύντομα στην εξουσία, ηγούμενο συνασπισμών.

Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, το Κόμμα επανήλθε με μία σειρά καλογυρισμένων βίντεο κλιπ, ένα εκ των οποίων διαρκεί οκτώ ολόκληρα λεπτά. Μέσα από αυτό το πολύ όμορφο βίντεο, επιχειρείται να καλλιεργηθεί το πνεύμα του πατριωτισμού, του σεβασμού των παραδόσεων και της ιστορίας, υπογραμμίζοντας αναδρομικά το ρόλο του Στρατού, ως συνέχεια εκείνου του Στρατού του Τζένγκις Χαν, οι ορδές του οποίου είχαν κατακτήσει το μισό γνωστό τότε κόσμο (αγνοώντας τα μέσα με τα οποία επετεύχθη αυτό). Βέβαια, η νίκη του κόμματος στις εκλογές αμφισβητήθηκε από πολίτες στην Ουλάν Μπατόρ, οι οποίοι κατηγόρησαν το Κόμμα για νοθεία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το Κόμμα είχε επιστρατεύσει το εγχώριο σταρ σύστεμ, προκειμένου να πετύχει το στόχο του, με τους διασημότερους καλλιτέχνες της χώρας, όπως η Σαραντούγια και η Αριούναα.




Αλλά επειδή μιλάμε για "Κομμουνιστικό Κόμμα", υπάρχει και μία δεύτερη βερσιόν του ίδιου τραγουδιού, με τους ίδιους καλλιτέχνες σε διαφορετικούς όμως ρόλους, με σαφέστατες αναφορές στο "επαναστατικό ποιόν" του Κόμματος, προπαγανδίζοντας τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και της διανόησης αλλά και την προόδο που έχει συντελεστεί, παραβλέποντας το γεγονός ότι η Μογγολία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και ότι η μαφία αποτελεί το παρακράτος που εξακολουθεί να ελέγχει το δημόσιο και τον πολιτικό βίο της. "Όλοι για ένα καθαρό κούτελο ζούμε, γιατί να τα θίξουμε και αυτά, αφού έτσι κι αλλιώς είμαστε κυβέρνηση;" θα σκέφτηκαν προφανώς οι επι κεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας...



Εμένα τα βιντεάκια μου άρεσαν ιδιαίτερα. Τα ανακάλυψα στα πλαίσια της προετοιμασίας μου για το ταξίδι στη Μογγολία, το οποίο σχεδίαζα το προηγούμενο φθινόπωρο. Δυστυχώς για διάφορους λόγους, αναγκάστηκα να το ακυρώσω, όπως και άλλα "μεγαλεπίβολα" πρότζεκτ... Τουλάχιστον μου έμειναν ορισμένες γνώσεις μογγολικών. Ας είναι καλά το self study...