Κυριακή 18 Μαΐου 2008

TÓRSHAVN - Το Λιμάνι του θεού Θορ

Αυτό είναι το όμορφο Tórshavn (το προφέρεις "Τόρσαουν" και είναι ΟΚ), το Λιμάνι του θεού Θορ, στο νοτιότερο σημείο του Streymoy, της Νήσου των Ρευμάτων.









Το Tórshavn είναι μια πραγματικά πανέμορφη πόλη. Υποδειγματικά καθαρή και περιποιημένη. Σχεδόν σε κάθε γωνιά υπάρχει κάποια εικαστική παρέμβαση: ένα βιτρώ, ένα συντριβάνι, ένα γλυπτό.



HAVNAR KIRKJA: η Εκκλησία του Λιμανιού (ο Καθεδρικός του Tórshavn)

Σε πολύ μικρή απόσταση από το κεντρο, μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια, υπάρχει ένα πανέμορφο άλσος με λίμνες και ρυάκια. Πρόκειται για το Viðarlundin, τον πιο ευχάριστο και δημοφιλέστερο τόπο περιπάτου των ντόπιων, στον οποίο και βρίσκεται η μεγαλύτερη αίθουσα καλών τεχνών στα Νησιά.










Η συνοικία επάνω στη μικρή χερσόνησο του Tinganes αποτελεί το παλαιότερο τμήμα της πόλης. Εδώ βρίσκονται τα τυπικότερα ίσως δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής, με τα μικρά πολύχρωμα σπίτια με τις στέγες από γρασίδι. Πολλά από αυτά είναι πλέον διοικητικά κτίρια. Η χερσόνησος χωρίζει στα δύο το λιμάνι, με τον επιβατικό και εμπορικό σταθμό στα βόρεια και τη μαρίνα στα δυτικά.









Στα βόρεια του λιμανιού, βρίσκεται το Οχυρό Skansin, που κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, πάνω σε ένα βράχο, για να προστατέψει το Tórshavn από τις επιθέσεις των πειρατών. Η θέα από το οχυρό προς το λιμάνι, τον Ατλαντικό και την πόλη είναι άκρως εντυπωσιακή. Επάνω στο οχυρό βρίσκεται και ένα κανόνι, το οποίο άφησαν οι Άγγλοι ως σουβενίρ από την κατοχή των Νησιών, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.





Οι καιρικές συνθήκες του Βορείου Ατλαντικού καθιστούν τον καιρό ιδιαίτερα ευμετάβλητο. Η ομίχλη και η βροχή έρχονται ξαφνικά και εξαφανίζονται το ίδιο ξαφνικά. Το ίδιο ισχύει και για τους ξαφνικές ισχυρές ανεμοθύελλες που μπορούν να σου καταστρέψουν την εκδρομή και να σε κλείσουν μέσα για μία ολόκληρη μέρα. Το Αεροδρόμιο του Vágar κλείνει πάρα πολύ συχνά λόγω των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα πολλές πτήσεις να εκτρέπονται προς Νορβηγία, μέχρι να μειωθεί η ένταση των ανέμων.









Επιγραμματικά, θα μπορούσα να πω ότι τα Νησιά είναι μία ιδιαίτερα πανέμορφη και ανεξερεύνητη γωνιά της Ευρώπης. Με καλή παρέα και ένα αυτοκίνητο, είναι σίγουρο ότι θα έχετε αξέχαστες εμπειρίες. Ελάτε προετοιμασμένοι για τα πάντα, μια και οι καιρικές συνθήκες, ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού, ίσως σας βγάλουν εκτός προγράμματος.


BONUS ΕΝΘΕΤΟ!

Εδώ βλέπετε ποιοτική τηλεόραση από τα υπέροχα Νησιά Φερόε (ω, τι αριστούργημα Θεέ μου!). Η εκπομπή ονομάζεται: É Elski Förjar, η αργκό εκδοχή του "Αγαπώ τα Νησιά Φερόε" και αποτελεί σάτιρα της αντίληψης της τοπικής κοινωνίας για τον επαρχιωτισμό, τον τοπικισμό, την ομοφοβία, την παγκοσμιοποίηση. Μπορεί να μην είναι και τόσο εκδηλωτικοί, πιστεύω όμως ότι έχουν αρκετό χιούμορ και καταρρίπτουν το εμπόδιο της γλώσσας.

http://media.internet.fo/080425_2040.wmv

Και λίγο από την πτήση της επιστροφής:


Αυτάααααα. Τα λέμε και πάλι σύντομα

Η παρούσα ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε έναν πολύ δικό μου άνθρωπο, στην αγαπημένη μου "αδελφούλα" Φαίη Ε., η οποία το Σάββατο που μας πέρασε ξεκίνησε μία νέα ζωή πλάι στον αγαπημένο της Ανέστη. Ίσως πρόκειται για την πιο γλυκιά, πιο όμορφη και πιο συγκινητική τελετή που έχω παρακολουθήσει. Εύχομαι και στους δύο το καλύτερο. Ας είναι η ζωή τους γεμάτη με χαρούμενες, συγκινητικές κι ευτυχισμένες στιγμές, όπως αυτές που μας χάρισαν το Σάββατο το βράδυ...

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Άφιξη στο Tórshavn...


Το τιμημένο Hótel Tórshavn


Παρά το ότι έφτασα νύχτα, δε δυσκολεύτηκα να βρω το ξενοδοχείο μου. Δύο παραλιακοί δρόμοι, όλοι κι όλοι, οι οποίοι χωρίζονται από τη μικρή χερσόνησο του Tinganes. Πέντε λεπτά από την άφιξη στον τερματικό σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων, ήμουν στη συμπαθητική ρεσεψιόν του Hotel Tórshavn ***, το οποίο ανακαινίστηκε ριζικά πριν από ένα χρόνο και μετετράπη από μία μίζερη ναυτική εστία-πανσιόν σκανδιναβικού τύπου (Sjömandshjem) σε ένα trendy άχρωμο ξενοδοχείο, σαν αυτά που μπορείς να βρεις σε κάθε μικρή σκανδιναβική πόλη που έχει κάποια σχετική τουριστική κίνηση. Το ξενοδοχείο φαίνεται πως έχει πάρει στα σοβαρά ορισμένα πράγματα, με πρώτο και καλύτερο το ότι έχει απαγορέψει -δια ροπάλου- το κάπνισμα σε όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς χώρους του. Κάθε δωμάτιο έχει έναν αισθητήρα καπνού, συνδεδεμένο με την πυροσβεστική. Καταλαβαίνεις τι συμβαίνει αν τυχόν μπει ο διάολος μέσα σου; Σε αυτό που καταλαβαίνεις, σε παρακαλώ να προσθέσεις και ένα πρόστιμο των 2500 Κορωνών Δανίας. Δεν καπνίζω, δεν το δοκίμασα, δε με νοιάζει...


Έτσι και καπνίσεις εδώ μέσα, σε πήρε και σε σήκωσε!


Όλα κι όλα, πέρα από τη Sony Bravia του δωματίου, είχα και δωρεάν ασύρματο ίντερνετ (€148,00 η διανυκτέρευσις). Αυτό που δεν είχα πάρει, ήταν το notebook και στις ημέρες που ακολούθησαν, αυτό θα αποτελούσε τη μοναδική ψυχαγωγία μου. Κι αν εγώ είχα κάθε λόγο να χαίρομαι που είχα φτάσει εκεί που είχα φτάσει και είχα κάνει ασκήσεις επί χάρτου για το πού θα πήγαινα το επόμενο διήμερο, φαίνεται πως ο καιρός είχε άλλα σχέδια για μένα...

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΑ ΣΤΙΣ ΦΕΡΟΕΣ... (Παρτ 1)

Οι Νήσοι Φερόες ήταν ένα από τα μεγάλα ταξιδιωτικά μου απωθημένα... Δεκαοκτώ κουκκίδες γης, κάπου ανάμεσα στις ακτές της Νορβηγίας και την Ισλανδία, εκεί που ο Βόρειος Ατλαντικός συναντά τη Βόρειο Θάλασσα. Η απόφαση είχε ληφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να κρατήσω το κόστος σχετικά χαμηλά. Βέβαια, δεν είχα λάβει σοβαρά υπ' όψιν ορισμένες μικρολεπτομέρειες, οι οποίες στην πορεία απεδείχθησαν σχεδόν καταστροφικές...






Η πρώτη μέρα ήταν ημέρα πτήσεων... Με την πρωινή πτήση της Swiss αναχώρησα από την Αθήνα στις 06:40 για να φτάσω στη Ζυρίχη στις 08:30 και να αναχωρήσω στις 10:40 για Κοπεγχάγη όπου και έφτασα στις 12:20. Ως εδώ όλα υπέροχα... Είχα άλλες 6 ώρες περίπου μέχρι την τρίτη πτήση της ημέρας, οπότε αποφάσισα να πεταχτώ μέχρι το πανέμορφο Malmö, στο οποίο φτάνει κανείς μέσα σε 20 λεπτά από το Αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης.






Ο καιρός ήταν υπέροχος στο Malmö. Τι καλύτερο λοιπόν από μια βόλτα στα πάρκα και στους δρόμους της πόλης. OK, το παραδέχομαι, οι παρακάτω φωτογραφίες το αδικούν το Malmö... Δεσμεύομαι για καλύτερες στη συνέχεια...