Σήμερα αποφάσισα να μην αναρτήσω κάτι σχετικό με κάποιο ταξίδι μου. Έλαβα μία πρόσκληση για μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση που γίνεται την ερχόμενη Παρασκευή, στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου "Ο Τουρκικός Στρατός" των Ahmet İnsel και Ali Bayramoğlu.
Οι εκδόσεις Βιβλιόραμα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ Ένα πολιτικό κόμμα, μια κοινωνική τάξη", που επιμελήθηκαν επιστημονικά ο Αχμέτ Ινσέλ και Αλί Μπαϊράμογλου και κυκλοφορεί στα ελληνικά με επιμέλεια της Σίας Αναγνωστοπούλου και του Στρατή Μπουρνάζου (μετάφραση από τα τουρκικά: Κωνσταντίνα Ανδριανοπούλου, Αμαρυλλίς Λογοθέτη, Ιλεάνα Μορώνη).
Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 11 Απριλίου, ώρα 19:00
στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).
"Ο τουρκικός στρατός αποτελεί, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας, έναν μεγάλο "γνωστό-άγνωστο". Παρά τον καθοριστικό ρόλο του σε πλήθος πεδίων (από την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική μέχρι την οικονομία και την εκπαίδευση), είναι ένας θεσμός για τον οποίο ελάχιστα γνωρίζουμε. Παρόλο που η σκιά του πέφτει βαριά στην κοινωνία, ο ίδιος ο στρατός παραμένει στο ημίφως. Η αφαίρεση αυτού του πέπλου, η μελέτη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνιστά βασικό προαπαιτούμενο σε κάθε συζήτηση για τη γειτονική χώρα: ο στρατός, εξαιτίας της βαρύτητάς του, αναδεικνύεται σε προνομιακό πεδίο έρευνας συνολικά για την τουρκική κοινωνία του 20ού αιώνα. Ταυτόχρονα, αποτελεί κλειδί για την κατανόηση της σημερινής Τουρκίας, σε ένα τοπίο που συνθέτουν ανοιχτά ζητήματα όπως η ένταξη στην Ευρώπη, η διεύρυνση της δημοκρατίας, το Κουρδικό, η άνοδος του ισλαμισμού και του εθνικισμού. Στον τόμο αυτό, δεκατρείς από τους σημαντικότερους Τούρκους επιστήμονες και στοχαστές (ιστορικοί, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές) μελετούν σφαιρικά τον τουρκικό στρατό, εξετάζοντας όψεις όπως: η σχέση του με την πολιτική, τα κοινωνικά του ερείσματα, ο ρόλος του στην ανάπτυξη του τουρκικού καπιταλισμού, η θέση του στο εθνικό φαντασιακό και την κυρίαρχη ιδεολογία, η σημασία των πραξικοπημάτων, οι ιστορικές σχέσεις στρατού και τουρκικής Αριστεράς, ο νέος ρόλος του στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και της ηγεμονίας των ΗΠΑ. Συγκροτούν, έτσι, ένα σημαντικό σώμα στοιχείων, προτάσεων και ερμηνευτικών σχημάτων στην έρευνα για τον τουρκικό στρατό, και τον στρατό γενικότερα. Πέρα όμως από τη γνωστική συνεισφορά, αξίζει να επισημανθεί και η οπτική των συγγραφέων, η οπτική του ενεργού πολίτη. Μακριά από τα στερεότυπα, με κριτική ματιά, αποκαθηλώνουν τον τουρκικό στρατό από το βάθρο τού "υπεράνω κριτικής" θεσμού, υπηρετώντας ένα μορφωτικό και ταυτόχρονα απελευθερωτικό πρόταγμα. Λειτουργούν, λοιπόν, ως αποδέκτες αλλά κυρίως ως ηγήτορες μιας νέας εποχής για την Tουρκία, κατά την οποία η κοινωνία, με μικρά ακόμη και διστακτικά βήματα, αρχίζει να αναρωτιέται, να αναστοχάζεται ίσως την ιστορία της, και μαζί με αυτήν και την ιστορία του στρατού της. Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρήσαμε ότι η έκδοση αυτού του βιβλίου στα ελληνικά είναι απαραίτητη..."